הפרדוקסים של שמירת איכות הסביבה

במערכון מפורסם של שלישית הגשש החיוור נשאלת השאלה: דייג אוהב דגים? אז למה הוא אוכל אותם? פרדוקסים רבים מציגים פערים בין הבעת רגשות חיוביים לטבע לבין מעשים הפוגעים בו, ולהפך.

אוהבי טבע אמיתיים יבקשו לגור בסביבה טבעית או כפרית, אך בבחירתם לגור בסביבה זו הם חוטאים בגרימת “זחילה אורבנית”, בהגברת התנועה בדרכים ופוגעים בסביבה. שוחרי טבע מופגנים מנצלים את זמנם הפנוי לטיולי שטח, החוטאים בדריסת שטחים פתוחים, קטיעת אזורי מחייה של בעלי חיים ובזיהום הסביבה. באופן פרדוקסלי דווקא אלו האדישים לטבע תורמים לשמירתו על ידי מחיה בסביבה אורבנית צפופה, או סלידה מטיולים בחיק הטבע המפריעים לשלוותו ולשגרת חייו.

הטבע נשמר בלי תומכים באזורים לא מפותחים ונפגע למרות פרקליטיו באזורים מתפתחים – קיים קשר סיבתי בין ריבוי אוכלוסין, העלאת רמת החיים, תעשייה, מינוע, חקלאות תעשייתית, ופיתוח מלונאות לבין פגיעה באיכות הסביבה.

בימים אלה מושלם תהליך חיסול מצבורי הדלק והגז מפי-גלילות ובמקביל מקודמים הליכי תכנון האזור המתפנה לקראת הפיכתו לאזור מגורים ותעסוקה. הסתבר כי דווקא מחסני הדלק והגז, אשר יצרו מקור סכנה לסביבתם ועוררו חששות של דליפת חומרים רעילים בשכנותם, היו שומר נאמן לשכיית טבע ייחודית בלב הארץ. בזכות הסכנה שיצרו המצבורים, השטחים הפתוחים הסמוכים להם לא אוכלסו, לא עובדו לחקלאות ולא רוססו בחומרי הדברה. בשטחים אלה נשמרו ערכי טבע מיוחדים ובהם דו-חיים וצמחים מוגנים. מסתבר שהדרך לשמור על ערכי הטבע באזור פי גלילות היא שמירת מצבורי הדלק על מכונם. הארגונים “הירוקים” מבינים שמאבק להקים שמורת טבע על עתודת הנדל”ן של פי גלילות הוא מאבק אבוד מראש והם מנסים לזנב בתוכניות הפיתוח על ידי מאבק לשמירת אי של שטח טבעי פתוח. יומרה זו אולי לא תצליח ליצור שמורת טבע אמיתית, אך תצליח לשמר אי מעורר חמלה, סמל למלחמתו האבודה של הטבע האותנטי בפיתוח.

פרדוקס נוסף קשור במדיניות שמירת השטחים הפתוחים בישראל. מתכנני תוכנית המתאר הארצית לבנייה, פיתוח ושימור, המליצו לעבות ולצופף את האזורים האורבניים בשפלת החוף כדי לנסות ליצור חצר טבעית אחורית משותפת של סביבה כפרית ואזורים פתוחים המרוחקים מתושבי הערים. תכנון זה נעשה על חשבון החצרות הטבעיות והשטחים הפתוחים בלב הסביבה האורבנית, ולפי קו מחשבה זה קשה להעלות על הדעת הקמת שמורת טבע בפי גלילות.

שומרי מגילות איכות הסביבה מציבים דגל נכון, אך החיים מורכבים, מסובכים ומלאי פרדוקסים. הדייג אוהב דגים, אך למחייתו ולפרנסתו הוא נאלץ לדוג, לאכול דגים ולסחור בהם, והסובל מעודפי שומן יודע שלמען בריאותו עליו לרזות, אך תדיר הוא אינו מצליח לעמוד בתוכניות התזונה שהוא מנסה לגזור על עצמו. אנחנו אוהבים את טבע והסביבה, אך אם ידינו תשיג זאת לא נעמוד בפיתוי ונרכוש בית מרווח או דירת נופש על חוף הים התיכון הזועק לשימור. אנחנו מעריכים סביבה טבעית, אך אם ידינו תשיג נרכוש רכב שטח וננסה את עבירותו על סלע בתול.

שומרי איכות הסביבה נוטים להאשים את “כרישי הנדל”ן” המכרסמים בטבע כדי לקדם את עושרם האישי על חשבון החברה, אך הם נוטים להתעלם מהעובדה כי היזמים פועלים בשווקים בהם ציבור רחב מאותת על רצונו בפיתוח בהבעת נכונות לשלם מחיר גבוה עבור פגיעה בסביבה טבעית במקום מסוים.

כדי להשיג יעדים של שמירה על ערכי טבע יש לחדור לשכלו ולבו של אדם, לצרכיו ולחולשותיו האנושיות. ניתן לנסות ולחנך למידת הצניעות של האדם כלפי סביבתו, אפשר להעלות את המחיר החברתי והכלכלי של פגיעה באיכות הסביבה באמצעות חקיקה ואכיפה, אך ראוי גם להציע ולשווק פתרונות יצירתיים ומעשיים שיענו על מאוויי אנוש תוך איזון עם שמירת הסביבה – פתרונות אלו יתעלו כוחות כלכליים להפקת רווחים מפעולות המכווצות את הכרסום בטבע במקום פעולות הנוגסות בו.

Leave a Reply